Rautjärvellä Torsansalon tien varrelle noin kaksi kilometriä kuutostieltä oli metsuri 1950-luvulla kaatamassa ja pätkimässä puita. Tauolla hän otti esille eväänsä, istui sammaleisen kiven päällä ja veteli voita puukolla vuolemiensa leipäpalasten päälle. Ruokailun jälkeen hän otti kiven päältä tukun sammalta pyyhkiäkseen puukon puhtaaksi. Silloin paljastui kiven huipulta siihen hakattuja merkkejä.
Metsurin kivi oli löytynyt. Hän kertoi havainnostaan muille ja paljastui, että löytyneet merkit kertoivat Uudenkaupungin rauhan vuoden 1721 rajasta. Kiveen oli hakattu viiva kaakosta luoteeseen ja viivan molemmin puolin oli kuviot: pohjoisessa Venäjän tähti ja etelässä Ruotsin kruunu. Viivan päällä luki rajakäynnin vuosi 1722.
Tämän rajamerkin kohdalla on tien vieressä tolpassa kilpi opastamassa kävijöitä. Rajamerkki on yksi paikka ketjussa, jolla ensimmäisen kerran merkittiin maastoon Ruotsi-Suomen ja Venäjän raja. Ketjun kohteita ovat Rautjärvellä Laikon Pitkäjärvi, Laikkolammen kuutostien päässä sijainnut kiviraunio ja sen laella merkki, Metsurin kivi, Torsanvuoren laki merkintöineen, Haukkavuori sekä Säämingin suunnasta pohjoisempana löydetyt merkinnät.
Suomen alueella sijaitsevista valtioiden rajoista Rautjärven kautta on kulkenut viisi. Haukkavuori on eräs merkittävä kohde rajojen kannalta, sillä vuoren huipulla sijaitsee piste, josta on kulkenut Pähkinäsaaren raja 1323, Täyssinän raja 1595 sekä Uudenkaupungin raja 1721. Haukkavuori on samalla kuntien rajapyykki: aikaisemmin kolmen, Ruokolahti, Rautjärvi ja Simpele, nykyisin kahden kunnan eli Rautjärven ja Ruokolahden raja kulkee Haukkavuorella.
Uudenkaupungin rajasta on Haukkavuorella metsurin kiven tavoin näkyvissä oleva merkki. Raja näkyy huipulla selkeänä viivana, jonka itäpuolelle on hakattu Venäjän tähti ja länsipuolelle Ruotsin kruunu ja keskelle rajankäyntivuosi 1722. Tällä paikalla voi selkeästi havainnollistaa rajan tarkkuutta ottamalla askeleen vuoroin itään ja länteen, ja sanoa: Nyt olen Venäjällä – Ruotsissa – Venäjällä – Ruotsissa...
Rautjärvi on ainoa nykyisen Suomen kunta, jonka kautta on kulkenut näin monia valtakunnan rajoja. Voidaan siis hyvällä syyllä puhua Rautjärvestä rajojen kuntana.
Lähde: Seppo Sahla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti