torstai 15. joulukuuta 2011

Karhusaaren paviljonki

Lappeenrannan Karhusaaressa sijaitsi puinen 1930-luvulla rakennettu tanssipaviljonki, jossa järjestettiin aikanaan lähes jokaisena kesäviikonloppuna oikein kunnon tanssit. Vilkaimmilllaan paviljongin elämä oli 40-50-luvuilla.

Karppisen sisarukset pitivät Karhusaaressa ennen sotia anniskeluravintolaa ja jos asiakkaalle jäi ravintolaillan jälkeen rahoja taskun pohjalle, niin pajatso nielaisi loput. Tanssijat vietiin saareen moottoriveneellä ja palautettiin paikkaan, mistä lähdettiin eli Maalaistenlaituriin.

Joskus joku saattoi soutaa tuttaviaan tanssin pyörteisiin, mutta tarina ei kerro hakiko myös takaisin vai tulivatko moottoriveneellä.

Karhusaaren paviljongin historiaan liittyy paljon hauskaa, mutta myös suurta surua. 1950-luvun puolivälissä Veiterän jääpallojoukkue piti mailanpainajaisia ja paluumatkalle lähteneen veneen lasti oli liian suuri. Vene hörppäsi vettä ja joutui haveriin. Pelaajat Matti Hyvönen ja Matti Airaksinen hukkuivat.

Paviljonki tanssipaikkana oli vielä voimissaan 1950-luvulla, jolloin Reino Renno vaimonsa kera ylläpiti ravintolatoimintaa. Mutta sitten paikka hiljeni tykkänään ja hoitamattomana meni suorastaan rappiotilaan. Jollakin aikavälillä jonkun ammattiyhdistyksen alaosasto vuokrasi paikan omiin tarpeisiinsa.

Viimein se paloi poroksi vuonna 1979 ja jäljellä lienee enää vain savupiippu muistuttamassa jälkipolville takavuosien kesien riemuista.


Karhusaaren paviljongista ja sen sijainnista löytyy lisätietoa mm. geokätköilijöiden sivuilta sekä Etelä-Saimaan jutusta vuodelta 2006.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti