torstai 6. lokakuuta 2011

Hyvä tarina on elämys!

Parhaimmillaan tarina voi olla elämys. Elämys on moniaistinen, merkittävä ja unohtumaton kokemus. Se on useiden tekijöiden summa, joka Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskuksen (LEO) mukaan voi johtaa jopa muutokseen. Elämys on paljon enemmän kuin esimerkiksi hyvä palvelu tai miellyttävä kokemus.LEO:ssa on kehitelty elämyskolmio työkaluksi elämyksiä kehittäville. Se voi auttaa myös tarinoiden kirjoittamisessa.Elämyksellisyyden lisäksi Lapissa koulutetaan myös tarinankertojia. Tapani Niemi kirjoittaa Hiidenkivi 3/2011 lehdessä Lapin yliopiston TarinaMesta-koulutusohjelmasta, joka kouluttaa tarinakertojia matkailun tarpeisiin. Koulutusohjelmassa vanhan Lapin kulttuuri, perinteinen tarinankerronta ja draamallinen ilmaisu yhdistyvät mielekkääksi kokonaisuudeksi. TarinaMesta ei tuota teatteria lappilaisiin kulisseihin, vaan tarinassa myös kuulijalla on oma tehtävänsä. Kuulija muokkaa tarinaa keskeyttämällä, kyselemällä tai kommentoimalla.


Lappilaiset ovat tarinoiden ytimessä, kun he kertovat, että tarinan totuus käy harvoin yksiin ns. virallisen totuuden kanssa. Tarinan "totuus" piileekin sen elämyksellisyydessä: jos kertomus saa tunteet liikkeelle, se koetaan totena ja aitona. Jos tarina jättää kylmäksi, se ei kiinnosta.


Hyvä tarina kestää aikaa eikä kulu käytössä. Siksi kerromme vieläkin samankaltaisia tarinoita kuin esi-isämme. Matkan varrella tarinoiden henkilöt ovat voineet vaihtua, mutta tarina itsessään on pysynyt hyvin samanlaisena. Paikkaan liittyvä hyvä tarina saa kuulijan kuvittelemaan paikan elävästi. Se lähes pakottaa kuulijan liikkeelle paikkaan tutustumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti