maanantai 5. marraskuuta 2012

Tarinoita Etelä-Karjalasta

Reilu vuosi sitten aloimme kerätä tarinoita eteläkarjalaisiin paikkoihin liittyen. Pyysimme ihmisiä lähettämään meille tarinoita ja saimmekin niitä mukavasti: lähetettyjä tarinoita kertyi noin 50. Lisäksi tapasimme ihmisiä, vierailimme mielenkiintoisten nähtävyyksien luona ja kävimme kouluissa. Tarinoita kertyi viime talven aikana yhteensä noin 300. Lämmin kiitos kaikille tarinankeruussa monin eri tavoin auttaneille: tarinansa meille lähettäneille, haastatteluja antaneille, kertomuksia kirjoittaneille koululaisille ja Etelä-Karjalan mielenkiintoisissa kohteissa meitä opastaneille. Jokainen kerätty tarina on arvokas ja tärkeä.

Nyt Maaseudun merkkipaalut -hankkeen lopputulos, "Tarinoita Etelä-Karjalasta"-kirja on julkaistu. Teos löytyy sähköisenä netistä ja paperiversiota voi tilata sähköpostitse Etelä-Karjala-instituutista (etela-karjala-insituutti(ät)lut.fi).

Kirjaan on koottu 30 tarinaa kaikkien kolmensadan tarinan joukosta. Tarinat valittiin sillä perusteella, että ne edustavat mahdollisimman kattavasti eri aikakausia, tapahtumia ja teemoja. Lisäksi tärkeää oli saada mukaan koko Etelä-Karjalan alue: kirjassa on mukana tarinoita kaikista Etelä-Karjalan kunnista. 
Kirjan tarinoista osa on tuttuja, osa hieman tuntemattomampia. Mukana on esimerkiksi kummitusjuttuja, nuoruusmuistoja ja kansantarinoita. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että ne liittyvät johonkin mielenkiintoiseen paikkaan. 

Monta mielenkiintoista tarinaa jäi tämän teoksen ulkopuolelle. Kaikki niistä sisältävät arvokasta tietoa kertomusmuodossa ja kaikki tarinat ovat meillä tallessa. Osa julkaisun ulkopuolisista tarinoita löytyy tästä blogista. Etelä-Karjala-instituutin nettisivuille on pian tulossa listaus kaikista hankkeen aikana kerätyistä tarinoista, jotta tietoa tarinoista on helppo löytää jatkossakin. Maaseudun merkkipaalut-hankkeen aikana tarinoita ei kerätty arkistoon pölyttymään, vaan niitä on tarkoitus saada käyttöön monin eri tavoin. Ensimmäisen kerran tarinoita herätettiin henkiin viime viikolla perjantaina 3.11. Lappeenrannan teknillisen yliopiston Tieteen illassa, kun teatteriryhmä "Petroli" esitti pieniä tarinanäytelmiä, joissa käytettiin hyväksi nimenomaan näitä keräämiemme tarinoita.

Tarinat ovat ikivanha tapa siirtää jakaa tietoa ja kokemuksia. Toivottavasti me kaikki muistamme jatkossakin kerätä talteen arkisia kokemuksia, arjen pieniä tarinoita. Näin arvokasta tietoa kulttuurista ja eletystä elämästä siirtyy eteenpäin ja jatkaa elämäänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti