torstai 23. elokuuta 2012

Muistoja Raikulimaasta


Raikulimaa oli Kotajärven rannalla Hirvenkalliolla sijainnut tanssipaikka, jonka viihdepersoonat Pertti ”Spede” Pasanen ja Simo Salminen perustivat.  Raikulimaalta odotettiin suuria, mutta se ei aivan vastannut odotuksia, vaan kuoli nopeasti pois. Suuret suunnitelmat lomakeskuksesta koskaan toteutuneet ja nykyisin Raikulimaasta on muistona enää Kuukanniemen sisääntulotie, joka sai nimen Raikulitie.Myös alueen lasten mieliin Raikulimaa jätti monenmoisia muistoja: 

"60-luvun Suomessa muutettiin maalta kaupunkiin ja Kuukanniemessä naapurimme päätyi tähän ratkaisuun. Liikkui huhuja kuka tulisi tilan maat ostamaan. Tilan osti Lännen Wiikingit!  Ihan tarkkaan ei tiedetty ketä nimen taakse kätkeytyi, mutta vähitellen alkoi läheisillä pelloilla ja kalliorannoilla liikkua julkisuudesta tuttuja hahmoja. Spede Pasanen, Simo Salminen ja Pekka Kaarna. Tanssilava, lipunmyyntikojut, kioski, trampoliinilaituri, esiintymislaituri rakentuivat muistini mukaan kesään -68 mennessä. Maalaistalon tuvasta tuli kahvila popcorn-laitteineen. Tuntui jotenkin oudolta. Sama tupa, jossa olin lukuisia kertoja käynyt iltaa istumassa, oli tyystin muuttunut.

Jotakin ylpeyttä tunsin siitä, että asuin ihan naapurissa ja pääsin näin ollen ilmaiseksi tanssitilaisuuksiin. Pääsyliput olivat silloisiin hintoihin nähden kalliit, muistini mukaan 8 mk. Mielenkiintoista oli nähdä televisiosta tuttuja henkilöitä ihka elävinä naapurissa. Kävipä kerran Spede Pasanen meiltä soittamassa ja oli vähällä penkin päähän istahtaessaan keikahtaa nurin. Se oli hassua.

Hirvenkalliolla olimme aurinkoa ottamassa serkkuni kanssa. Ohi käveli Simo Salminen vasara kädessään. Sen vasaran varrella painalsi keveästi Ullan vatsaa ja taas naurettiin. Itse iltamatilaisuuksissa saimme nauttia pellehyppyesityksistä ja kuumailmapallonäytöksistä. Erityisesti mieleen on jäänyt pallon täyttäminen pellolla. Lähellä käyskennelleet lehmät pelästyivät kohahduksia, joita täyttämisoperaatiosta aiheutui.

Meille lapsille paras juttu oli iso trampoliini laituriin rakennetun korkean telineen päällä, josta saattoi hypätä veteen. Siinä me kylän lapset, ja lapset vähän kauempaakin, hyppelimme ilolla. Toinen lapsille hauska asia oli pyörällä ajelu tyhjällä tanssiparketilla.

Äänentoisto oli kovaääninen. Meillä ei nukuttu silloin kun oli tanssit Raikulimaassa. Syöpäsairas, vakavamielinen ukkini eli viimeistä kesää v.-68. Vaimonsa Manta oli taas iloluontoinen, sosiaalinen vanhaemäntä, joka kävi ainakin kerran tanssilavalla. Tämä käynti ikuistettiin Ilta-Sanomiinkin otsikolla ”Kuukan Mantan isompi messuraikuli”. Sen jutun kuvassa huivipäinen Manta Haimin Hildan kanssa poseeraavat naurussa suin. Sitä lehteä ei ukille näytetty.

Esiintyjistä muistan ainakin Marjatta Leppäsen, Jukka Virtasen, Aarre Elon, Vesa-Matti Loirin, Ere Kokkosen, Seitsemän Seinähullua Veljestä ja Eino Grönin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti